Tilbage

Finmotorisk udvikling

Rammer med høj legeværdi (Play Value) giver mulighed for varierende leg (Play), der styrker børns finmotorik, og understøtter både selvstændighed og deltagelse

Finmotorisk udvikling i rammer med høj legeværdi (Play Value)

Finmotorik beskriver mestringen af bevægelser (Move) i kroppens små muskelgrupper; fødder, ansigt og hænder. Hændernes finmotoriske færdigheder er essentielle for vores udvikling, selvstændighed, samfundsdeltagelse, og livskvalitet. Vi mener, at et miljø med høj legeværdi (Play Value), naturligt lader børn inddrage forskellige legeformer (Play), der understøtter hændernes finmotoriske udvikling.

Finmotoriske færdigheder

Hændernes finmotorik understøttes gennem træning af muskelstyrken, og udvikling af greb, hånddominans, manipulation, præcision og bilateral koordination. Ved gentagen brug af finmotoriske bevægelser (Move), gemmes bevægelserne i muskler, led og hjerne, og bliver med tiden automatiserede. Hvis hændernes finmotoriske udvikling ikke er tilstrækkelig, kan det have en effekt på barnets selvopfattelse og mestringsevne i lærersituationer, da f.eks. påklædning, spisning og skrivning kan blive besværet.

Den finmotoriske udvikling og høj legeværdi (Play Value)

Den finmotoriske udvikling sker i samspil med omgivelserne i spædbarnsstadiet, og fortsætter primært frem til 6-årsalderen. Fra at være refleksbaserede, bliver færdighederne med tiden mere viljestyrede, og trænes bedst gennem dagligdags aktiviteter. Eftersom leg (Play) er børns primære aktivitet, og udviklingen sker i samspil med omgivelserne, giver det kun mening, at der er fokus på finmotorikken, når der designes med høj legeværdi (Play Value) til børn. For eksempel træner klatrevægge og klatrestativer muskelstyrke, koordination, og grove greb, mens sandleg, vandleg og musikinstrumenter træner præcision, koordination, og finere greb. 

Vil du vide mere, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi vil glæde os til at hjælpe