Wolfgang Amadeus Mozart - Dørfolie 2 sider

På lager
Varenummer
35348-19
9.980,00 kr

Har du brug for vejledning eller har et spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig

Beskrivelse

Mozart er anerkendt som en af de største komponister af klassisk musik, og han er en af de mest populære komponister nogensinde. Sammen med Joseph Hayden og Beethoven, udviklede Mozart den wienerklassiske stil til fuldkommenhed. Han anses for at være en af musikkens allerstørste og mest universelle begavelser.

Mozart blev født i Salzburg, der på det tidspunkt var et fyrsteærkebispedømme i det tysk-romerske rige. Han var søn af en tysk komponist ved navn Leopold Mozart. Faderen var en del af ærkebiskoppens hof.
Allerede som barn viste Mozart evner for musikken. Det siges at han havde absolut gehør og en fremragende hukommelse, og hans far lærte ham at spille cembalo fra han var 3 år. Snart kunne han også spille violin og orgel. Det siges endvidere, at han kunne læse et partitur, dvs. en samlet nodeoversigt over et musikværks stemmer, før han kunne læse og regne. Da han var 6 år i 1762 komponerede han sine første værker. De næste par år rejste Mozart med sin far og sin storesøster Maria-Anna rundt i Europa og optrådte for konger, biskopper og adelige, kort sagt det daværende samfunds absolutte elite. På rejsen mødte de også mange andre af datidens fremtrædende komponister og både Johann Schobert i Paris og Johan Christian Bach i London blev store inspirationer for den unge Mozart. J. C. Bach skrev firehændigt klavermusik, og han fortalte bl.a. også Mozart om den italienske opera, hvilket fik stor indflydelse på Mozarts videre udvikling. I London skrev han sin første opera, og da han kom til Wien komponerede han yderligere to operaer Bastien og Bastienne og La finta semplice. I 1769, året efter, blev han udnævnt til koncertmester af ærkebiskoppen, men han fik orlov til at rejse til Italien for at fortsætte sin musiske dannelse. Her opholdt han sig regelmæssigt indtil 1773. Den gamle ærkebiskop var død i 1771 og nu blev Mozart kaldt hjem til sin nye arbejdsgiver, ærkebiskop Colloredo, som ikke brød sig om, at Mozart fartede omkring. Colloredo ville, at han skulle blive hjemme og skrive musik til religiøse formål. Dette var Mozart ikke glad for, og han prøvede konstant at få lov at rejse igen. Først i 1777 lykkedes det for ham. Mozart blev afskediget fra sin stilling i ærkebiskoppens hof og var derfor fri til at rejse. Denne gang måtte hans far ikke ledsage ham og i stedet rejste hans mor med. Mozarts rejse blev et mareridt, for ingen steder kunne han får en stilling, og i løbet af et enkelt år var han dybt forgældet. Desuden blev hans mor syg og døde da de var i Frankrig. Mozart måtte vende tilbage til ærkebiskoppen og bede om forladelse. I 1779 fik han sin stilling tilbage, men året efter fik han en bestilling på en opera i München, og han tog straks af sted. Operaen blev en stormende succes, og han blev modtaget af et entusiastisk publikum. Da han kom tilbage til Salzburg, tog ærkebiskoppen ham med til Wien, hvor han, efter en offentlig ydmygelse, endeligt afskedigede ham. De næste ti år var Mozart uafhængig komponist, og det gik godt de første par år, men snart vendte lykken. Mozart svingede de sidste år af sit liv mellem sygdom og store arbejdsbyrder, i konstant og voksende gældssætning. Mozart døde i en alder af 35 år den 5. december 1791.