|
Har du brug for vejledning eller har et spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig
Madame Curie
Marie Curie f. Marya Sklodowska, 7.11.1867-4.7.1934.
Marie Curie var en pionér på flere områder. Hun var den første kvindelige professor ved Sorbonne universitetet i Paris (1906). Hun var også den første og eneste, der har modtaget Nobelprisen to gange, i fysik (1903) og i kemi (1911).
I en tid, hvor kvinder ikke havde lige rettigheder med mænd, lykkedes det alligevel for Marie at blive en af datidens mest betydningsfulde personligheder inden for videnskaben.
Albert Einstein har senere udtalt, at Marie Curie var den eneste person, berømmelsen ikke har ødelagt.
Marie Curie blev født den 7. november 1867 i den polske hovedstad Warszawa, som på dette tidspunkt var underlagt det Russiske Kejserrige, og fik navnet Marya Sklodowska. Da Marie er 11 år, dør hendes mor af tuberkulose. Allerede i en tidlig alder var hun interesseret i fysik og kemi, en interesse som hendes far gødede med undervisning i barndomshjemmet. Begge hendes forældre var lærere og ønskede, at hun skulle have mulighed for at studere på universitet. Men da økonomien ikke rakte, måtte Marie starte med at arbejde som guvernante og privatlærer for at spare penge op. I 1891 lykkedes det at komme ind på Sorbonne universitetet i Paris, hvor hun studerede fysik og kemi, og hun begyndte at kalde sig Marie i stedet for Marya. Her møder hun Pierre Curie, som hun bliver gift med i 1895. Vielsen foregår på rådhuset, da Pierre er ateist. Efter brylluppet skriver Marie i et brev til en veninde, at hun nu vil kaldes Madame Curie. To år efter får de deres første datter Irene, som også senere udmærker sig som videnskabskvinde og får Nobelprisen i fysik. Pierre var allerede en internationalt kendt fysiker, og sammen med ham indledte Marie sin udforskning af den nyopdagede radioaktivitet, der omtales som stråleaktivitet.
Ægteparret arbejder med at isolere strålevirksomme stoffer i et primitiv laboratorium. I 1898 opdager de grundstoffet Polonium (Po), som de opkalder efter Maries fødeland Polen. Samme år opdager de også grundstoffet Radium (RA), fra latin radus, der betyder stråle. Marie Curie indfører betegnelsen Radioaktivitet for de strålevirksomme stoffer.
I året 1903 tildeles Marie Curie, som den første kvinde, doktorgraden i fysik for sin afhandling med titlen ” Undersøgelser angående radioaktive stoffer”. Samme år modtager Marie Curie og Pierre Curie Nobelprisen i fysik sammen med Antoine Henri Becquerel, som i 1896 havde fundet den stråleaktivitet i uranholdige stoffer, som Curie arbejdede videre med.
Efter Pierre Curies død i 1906 bliver Marie professor ved Sorbonne, og i 1911 modtager hun igen Nobelpisen, denne gang i kemi. I 1914 opretter den franske stat ‘Institut du Radium’, der er beliggende på rue Pierre Curie. Marie udnævnes til leder af instituttet. Den 4. juli 1934 dør Madame Curie i en alder af 67 år.
I 1937 udgav Maries datter, Eve Curie en biografi om moderen med titlen Madame Curie, og i 1943 havde en spillefilm med samme titel premiere. I 1944 blev et nyt radioaktivt grundstof Curium (CM) opkaldt efter Marie Curie og hendes mand Pierre Curie.