Bob Marley - Dørfolie 2 sider

På lager
Varenummer
35348-14
9.980,00 kr

Har du brug for vejledning eller har et spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig

Beskrivelse

Bob Marley var en jamaicansk sanger og guitarist. Han var med til at definere og udbrede reggaemusikken, som er den hidtil mest succesfulde musikgenre med udspring i den tredje verden.

Bob Marley blev født på Jamaica den 6. februar 1945. Hans mor var en ung sort teenager, der var blevet gravid med en ældre hvid britisk officer, der arbejdede som ’overseer’ på en plantage. Forældrene blev officielt gift, men faderens familie billigede ikke ægteskabet, og Marley så derfor ikke meget til sin far.
Sammen med sin barndomsven Bunny Wailer begyndte Marley at spille musik under sin skolegang, og da Wailers familie blev slået sammen med Marleys, havde de masser af tid til at spille musik sammen i deres fritid. Marley startede med at eksperimentere med ska, men gik senere hen til at spille reggea. Marley debutterede som solist i 1962, men året efter gik han sammen med Wailer og en anden musiker ved navn Peter Tosh og skabte gruppen The Wailers. De næste år indspillede gruppen 70 singler og fik 20 lokale hits på Jamaica. Bob Marley havde mødt Rita Anderson, som han giftede sig med i 1966, og de havde i en kort periode boet i USA. Da de vendte hjem til Jamaica begyndte Marley at interessere sig for den rastafarianske bevægelse og begyndte at gro dreadlocks. Den rastafariske tradition om ikke at klippe håret, har sin baggrund i den bibelske historie om den stærke Samson, som havde sine kræfter fra sit lange hår. Den åndelige brug af Ganja (marijuana) var også en central del af denne kultur.
Gennem 70’erne blev Marleys musik kendt i resten af verden, bl.a. med hjælp fra Eric Clapton, der i 1974 indspillede en version af Marleys komposition I Shot the Sheriff. Med sangen No Woman No Cry fra 1975 og albummet Rastaman Vibration året efter, fik Marley for alvor et internationale gennembrud. Succesen blev efterfulgt af bl.a. albummet Exodus fra 1977 og albummet Survival fra 1979. Meget af hans musik har fokus på de fattiges og de magtesløses kamp, og gennem den rastafarianske kultur var han blevet inspireret af den Pan-Afrikanske ideologi og anti-imperialismen, der kæmpede imod slaveri, racisme, kolonialisme og neokolonialisme.
Marley var også meget glad for fodbold, og i 1977 var han blevet skadet under en kamp, hvorefter han fandt ud af at han havde fået hudkræft. På trods af at hans helbred blev dårligere og dårligere fortsatte han med at spille koncerter blandt andet til Zimbabwes uafhængighedsdag i 1980. Samme år han var på turne med Stevie Wonder. På sin 36 års fødselsdag modtog han FN’s fredspris, men få dage senere den 11. maj 1981 døde han af en hjernesvulst og kræft i lever og lunger. På Jamaica deltog omkring 2,5 millioner til hans begravelse og han blev udråbt til folkehelt af premierministeren.