Tilbage

At søge ly

At søge ly går hånd i hånd med legefunktionen at hvile og er, ligesom bevægelse og hvile, en væsentlig del af en sund hverdag med plads og overskud til deltagelse i meningsfulde aktiviteter. Behovet for at søge ly, er et behov alle børn oplever, og kan opstå af mange årsager. Selvom behovet er aktuelt for alle børn, bliver det ikke altid lyttet til, anerkendt eller inkluderet i rammer med leg (Play), læring (Learn), sociale interaktioner (Social) og bevægelse (Move).

Den vilde leg (Play) komplementeres af at søge ly

Når børn søger ly, giver det plads til, at de kan falde til ro oven på en vild leg (Play), styrke deres energiniveau og planlægge næste aktivitet. Rammer med plads til at søge ly, komplementerer børneområders vilde scene rigtig godt. Rammerne kan f.eks. skabes gennem design, der inkluderer små huler, hængekøjer, stole med støjdæmpning, telte, sanserum, eller legehuse.

Tydelige muligheder for at søge ly, anerkender børns behov for at samle sig

Det er vigtigt, at børn oplever, at det er okay, de trækker sig fra den vilde leg og sociale aktiviteter. Børnevenlige rammer, der tydeligt viser, hvor børn kan søge ly, anerkender deres behov for netop dette. Det indbyder børn til at mærke efter og søge det, de har behov for, for at afbalancere nervesystemet, styrke kropsfornemmelsen og føle velvære.

At søge ly kan mindske risikoen for eksklusion og overstimulering

Rammer, der indbyder til at søge ly, giver børn en naturlig form for skærmning i et anerkendende miljø, hvor de ikke nødvendigvis kommer til at stå udenfor fællesskabet. Det kan virke inkluderende for børn, der har behov for ekstra tid for sig selv, behov for i ro at bearbejde sansestimuli, eller behov for at observere legen på afstand inden de deltager.

Vil du vide mere, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi vil glæde os til at hjælpe