Cases

Værdigivende udezoner i små og store størrelser

Hvad gør du, når pladsen er trang, men ønsket om et aktiverende udemiljø er stort?

I en tid med rivende udvikling opleves der fortsat mange nye byggeprojekter, renoveringer og ombygninger. Udearealerne tænkes heldigvis ofte ind i projekterne, da gode udezoner på mange måder giver værdi i form af bedre livsstil og aktivitetsmuligheder.

Det er især hos boligforeninger og skoler, at udearealerne har en stor betydning; I skolerne aktiverer de gode udearealer eleverne til motion, social udvikling og læring. For boligforeninger betyder gode opholdsområder meget for foreningens beboer og lokalområdet, da det her er vigtigt at skabe muligheder til forskellige udendørs aktiviteter, såsom motionsmuligheder og legeområder til de mindste.

Frederiksholm Karre, København S
Frederiksholm Karre, København S

Udearealer kan nytænkes på mange måder – alt efter hvilket behov, der opleves i projekterne. I de større byer skal man især være opmærksom på, hvordan den trange plads udnyttes mest optimalt. I en temastatistik lavet af Landsbyggefonden (2016) konstaterer de, at der er stor forskel på de almene boligafdelingers udearealer. Fra det laveste snit på 45 m2 pr. bolig i Frederiksberg Kommune til 386 m2 pr. bolig i Læsø Kommune, opleves der et meget stort spænd. Derfor er det vigtigt at se på, hvordan man kan løfte udearealerne i begge scenarier med henholdsvis få og mange m2 på bedste vis.

Gildbroskolen i Ishøj
Gildbroskolen i Ishøj

Der er ikke en bestemt formel på, hvordan et udeareal præcist skal se ud – og det gør det endnu mere spændende! Innovationen og kreativiteten sættes på prøve og ofte lykkedes det at skabe noget ganske unikt – om det er et sportsanlæg, et bål-og opholdsområde eller en fantastisk legeplads.

Det handler først og fremmest om at undersøge sammensætning af brugerne af udearealet – enten de eksisterende eller de brugere, man på sigt ønsker at tiltrække. En boligforening med en imponerede legeplads tiltrækker naturligvis flere børnefamilier. Når de faktorer er identificeret er du godt på vej til at sætte de helt rigtige rammer for din kommende udezone.

lüders konditag
Konditaget Lüders i Nordhavn

Hos UNO UNIQA Group har vi i mange år arbejdet med store og små udearealer lavet ud fra meget forskellige ønsker og behov.

Læs vores blog indlæg om hvordan du kan udnytte dine tagarealer her

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive vist. Du skal udfylde felter markeret med *